Caddebostan, Bağdat Cd. No:265/5, 34728 Kadıköy/İstanbul
Ani gelişen, beklenmedik bir olayla birlikte; çaresizlik, korku, dehşete kapılma duyguları görülüyorsa buna ruhsal travma denir.
Yaşanan her olay bireyde travma yaratmayacağı gibi, her travma da Travma Sonrası Stres Bozukluğuna sebep olmaz.
Aynı olayı yaşayan iki kişiden birinde travma gelişirken, diğeri bu olayı tölere edebilir ve duygusal bir iz kalmadan hayatına devam edebilir. Aynı şey TSSB için de geçerlidir. Kazaya maruz kalan iki kişiden birinde TSSB gelişirken, diğerinde gelişmeyebilir. Tüm bunlardan yola çıkarak Travma Sonrası Stres Bozukluğu (TSSB) nedir sorusuna, yaşanan bir travmanın, adeta yeniden yaşanıyormuş gibi sürekli hatırlanması, tekrarlayan kabuslara maruz kalınması ve bunun sonucunda kaçınma davranışının gerçekleşmesidir diyebiliriz. Yaşanan olayın ardından en az bir ay süre ile bu belirtilerin görülmesi TSSB’nin varlığını gösterebileceği gibi gecikmeli olarak yıllar sonra da bir uyarıcının tetiklemesi ile ortaya çıkabilir.
Anksiyete bozukluğunun alt dallarından biri olan Travma Sonrası Stres Bozukluğu, Post Travmatik Stres Bozukluğu (PTSB) olarak da bilinir.
1970’li yıllarda Vietnam Savaşı’ndan dönen Amerikalı askerlerde belirtilerin görülmesi ile daha fazla dikkat çeken TSSB, 1980 yılında Amerikan Psikiyatri Birliğince bir anksiyete bozukluğu olarak tanımlanmıştır. (Wikipedia)
Travma ile ilgili detaylı bilgilere www.zeynepgumrukcu.com/travma/ linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Depresyonda olduğu gibi, TSSB’nin de kadınlarda görülme sıklığı erkeklere göre iki kat daha fazladır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu neden olur aşağıda maddeler halinde yazılmıştır:
* Deprem, yangın, sel gibi doğal afetler
* Tecavüz, cinsel taciz
* Savaş, terör, işkence
* Hayati tehlike içeren kazalar, saldırılar, ciddi fiziksel yaralanmalar.
* Aile içinde istismara veya şiddete maruz kalma ya da buna şahit olma
* Bir yakının ani ölümü
* Gasp, soygun, kaçırılma, alıkonulma gibi tehdit içeren olaylar
* Acil, itfaiye, arama kurtarma ekibi gibi bir çalışma ortamında travmatik bir olayla karşılaşma ihtimali
*Medya üzerinden travmatik bir olayı izleme
Tüm bunlara ek olarak sadece bu maddeleri yaşayanlarda değil, bu duruma şahit olan ya da bir yakını bunlara maruz kalanlarda da TSSB oluşabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu belirtileri genellikle travma geliştikten sonra başlar, fakat bazı durumlarda yıllar sonra bir anda ortaya çıktığı da görülebilir. Yaşanan travmanın ardından en az 1 ay geçmişse ve aşağıdaki belirtiler kısmi olarak da olsa görülüyorsa TSSB’nin varlığından söz edilebilir. TSSB belirtileri şunlardır:
* Travmayı adeta yeniden yaşıyormuş gibi hatırlama
* Kolay irkilme, korkma
* Tetikte ruh hali ve güvensizlik
* Kendini güçsüz ve çaresiz hissetme
* Olayı hatırlatan nesne, yer, kişilerden uzak durma; karşılaştığında gösterilen aşırı tepki
* Travmayı sürekli kabus olarak görme
* Geleceğe yönelik olumsuz düşünceler
* Sosyal çevreden ve aktivitelerden uzaklaşma
* Bilinçte kopukluk
* Kısmi hafıza kayıpları
* Kendini suçlama
* Saldırgan tutumlar
* Yeme problemleri (aşırı yeme / iştah kaybı)
* Vücut stres tepkisi (üşüme, terleme, titreme)
* Alkole ve uyuşturucuya yönelme
Travma Sonrası Stres Bozukluğu tedavisi için, öncelikle şüphelenilen durumlarda bir uzmana başvurmak gereklidir. Ancak çoğu durumda bireyin travmayla yüzleşmekten kaçınma davranışı buna engel olur. Bunun iyileşmeyi geciktirici bir sebep olduğunu bilmek, tedaviye başlamak açısından önemli bir farkındalıktır.
Size verilen tedavi ve terapi protokollerine ek olarak çok güçlü bir yöntem olan EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği ile iyileşme sürecinizi hızlandırabilirsiniz.
EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği; Harvard, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde araştırma konusu olmuş, prestijli hastane ve kliniklerde uygulanan, hakkında yüzlerce bilimsel makale olan, akupunktur temelli saygın bir tekniktir.
Yaşanan travma neticesinde Depresyon, Anksiyete Bozukluğu ve bunun alt dallarından TSSB, Panik Bozukluk, Obsesif Kompulsif Bozukluk (OKB), Fobiler ve Sosyal Fobi en yaygın psikolojik rahatsızlıklardandır. Tüm bu rahatsızlıklar için merkezimizde Zeynep Gümrükçü ile EFT uygulamasının yanı sıra, Psikolojik Danışmanlık hizmeti de verilmektedir.