Zeynep Gümrükçü

Panik Atakla Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Panik Atakla Başa Çıkmanın Yolları Nelerdir?

Panik atakla başa çıkmak, kontrol edilebilir bir durumdur ve atakları yönetmek için kolaylıkla uygulayabileceğiniz birçok yöntem vardır. Öncelikle panik atak geçiren kişinin bir uzmana danışması gerekir. Kendisine verilen terapi ve tedavi planına ek olarak; farkındalık, sosyal destek, sağlıklı alışkanlıklar, EFT Tekniği, nefes teknikleri ve meditasyon, acil durum planı, olumsuz düşüncelerle başa çıkma gibi yöntemlerle panik ataklarını kontrol altına alabilmesi mümkündür. Gelin şimdi bu yöntemlere bir bakalım.

Panik Atağı Tanımak ve Farkındalık Geliştirmek

Panik atak, fiziksel semptomlarla birleşmiş yüksek korku ve endişe nöbetidir. Belirtileri arasında kısmen ya da tamamen şunlar görülür:

Ölüyor veya deliriyor zannetmek, yoğun kalp çarpıntısı, göğüste sıkışma hissi, soğuk terleme, titreme, baş dönmesi, vücutta uyuşma veya karıncalanma, mide bulantısı, karın ağrısı, ateş basması, kendisine ya da etrafa zarar verme korkusu.

Bir panik atağını tanımak için, semptomlarının şiddeti ve süresi önemlidir. Eğer semptomlar ani bir şekilde ortaya çıkıp 10-20 dakika içinde zirveye ulaşıyor ve daha sonra yavaş yavaş azalıyorsa, muhtemelen bir panik atağı yaşıyorsunuz demektir.

Atak geçirdiğinizin farkında olmak, belirtileri bastırmaya çalışmak yerine, dikkati başka yere vermeye çalışmak ya da dışarıdan bir gözlemci gibi izlemek, kaygıları azalttığı gibi belirtilerin de sönümlenmeye başlamasını sağlayacaktır.

Sosyal Destek

Panik atakla başa çıkmak için, sevdiklerinizden ve çevrenizden destek almak önemlidir. Yakın arkadaşlarınızla ve ailenizle konuşmak sizi rahatlatacaktır. Ayrıca bir uzmanla gerçekleştirilen terapiler bu atakların nedenlerini anlamanıza ve daha sağlıklı bir yaşam tazı geliştirmenize yardımcı olur.

Sağlıklı Alışkanlıklar

Panik ataklarının sıklığı ve şiddeti, günlük yaşantınızı zorlaştırır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme ve kaliteli bir uyku, atakları kontrol altında tutmanıza yardımcı olur. Hobiler edinme ve sevdiğiniz alanlara yönelmek dikkati kaygıdan uzaklaştıracaktır.

EFT Tekniğinin Panik Atak ile Kullanımı

EFT Tekniği, akupunktur ile psikoterapinin birleşimidir. Bir yandan rahatsız edici duygulara odaklanırken diğer yandan akupunktur noktalarına parmak uçlarıyla hafif vuruşlar yapılır. Bu sayede vücuttaki enerji akışı dengelenip rahatsız edici duygu da duyarsızlaştırılır.

Size verilen tedavi ve terapi planına ek olarak çok etkili bir yöntem olan EFT Duygusal Özgürleşme Tekniğini panik atakta uygulayabilirsiniz.

EFT Duygusal Özgürleşme Tekniği; Harvard, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde araştırma konusu olmuş, prestijli hastane ve kliniklerde uygulanan, hakkında yüzlerce bilimsel makale olan, akupunktur temelli saygın bir tekniktir.

Nefes Teknikleri ve Meditasyon

Panik atak sırasında, nefes almak ve vermek zorlaşabilir. Bu durumda, nefes teknikleri ve meditasyon yardımcı olacaktır. Derin nefes alıp vermeyi öğrenmek ve düzenli meditasyon yapmak, stres düzeyinizi azaltarak panik atak semptomlarını kontrol etmenize yardımcıdır. Atak sırasında şu basit nefes tekniğini uygulayabilirsiniz.

Nefesinizi 4 saniyede alın, 7 saniye tutun, 8 saniyede verin.

Yukarıdaki nefes çalışmasını birkaç kez uygulayın, gitmek istediğiniz bir yeri aklınıza getirin, sevdiğiniz biriyle bir anınızı hatırlamaya çalışın, yarın için bir plan yapın ve sonra tekrar yukarıdaki nefes tekniğini birkaç kez uygulayın. Bir süre sonra belirtilerin hafiflemeye başladığını göreceksiniz. Çünkü sayıları sayarak nefes alıp vermek ve başka şeyler düşünmek, dikkati atak belirtilerinden uzaklaştıracaktır. Bu kaygıyı hafifletip belirtilerin sönümlenmeye başlamasını sağlayacaktır.

Olumsuz Düşüncelerle Başa Çıkma

Panik atak endişe ve olumsuz düşüncelerden çok etkilenir. Bu kaygı ve korkular panik ataklarını tetikler. Olumsuz düşüncelerle başa çıkmak için endişelerinizi sorgulamak, korkularınızı masaya yatırmak onları analiz etmenizi sağlar. Abartılmış korkular ve aşırı endişeler gerçekçi bir bakış açısıyla dengelenmiş olur.

Acil Durum Planı Hazırlama

Panik atağının bazen beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle, acil durum planı hazırlamak önemlidir. Bu plan, semptomlar ortaya çıktığında ne yapmanız gerektiğini belirleyebilir. Planınıza, rahatlatıcı bir müzik dinlemek, derin nefes almak veya meditasyon yapmak gibi teknikleri ekleyebilirsiniz.